Ja, het woord commune valt regelmatig. Vooral in de vraag: "Beginnen jullie dan een commune?"
Het antwoord moet ik eigenlijk schuldig blijven. Nee, niet een commune zoals je die waarschijnlijk nu bij het woord commune voor je ziet. Maar ja, misschien is het niet eens zo ver van de waarheid....
Want wat nou als we wel een geweldig huis tegenkomen? En wat nou als dat "kadastrale splitsen" bij dat geweldige huis niet kan of mag? Kunnen we dan wel doorgaan met ons plan? Gaat die samen-woonvorm dan toch commune heten? Of moeten we dan een woongroep gaan vormen? Of een vereniging oprichten? Of heet het dan duo-wonen?
Zoveel vragen alleen al over de naam!
Vragen die meteen ook vragen over juridische en fiscale zaken oproepen. Wat mag, wat kan, wat is handig?
Het is een wereld waar ik weinig van weet en ook na uren googelen en het doorlezen van prachtige hoogdravende teksten nog steeds weinig van begrijp. Gelukkig zijn er sites die de verschillende initiatieven voor moderne woonvormen gebundeld hebben.
Ik zal deze pagina blijven aanvullen met links die helderheid kunnen verschaffen in dit labyrint van regelgeving. Alle tips zijn welkom!
p.s. Wanneer onze woonvorm onverhoopt toch officieel "commune" moet gaan heten: soit. What's in a name. En trouwens, stel je even voor: een moestuin, schaapjes, kipjes, twee mannen met baarden, kampvuren, 6 kinderen met aanhang en misschien toch ook dat VW-campertje; de hippie-vibe is niet te ontkennen.......
De omslag: een site vol handige tips en links naar diverse initiatieven
Vlaamse site over leefgemeenschappen en co-housing