top of page
  • Foto van schrijverImke

Plagen


Een andere woonomgeving brengt ook weer geheel nieuwe uitdagingen met zich mee.

Zoals daar bijvoorbeeld zijn: insecten.

Zo hadden we in december, in het huisje in Beekbergen ineens last van clustervliegen. Tientallen dikke, slome vliegen die ineens vanuit het niets met z'n allen door het huis zoemden. Een beetje viezig maar verder weinig schadelijk.

Bij het schoonmaken van het huis in Zelhem vonden we honderden dode pissebedden. Ook daar hebben we natuurlijk weinig ongemak van gehad maar het was wel nieuw in ons insectenbelevingsscala zullen we maar zeggen.

Daarna begonnen er ineens, van ergens binnenin het huis, enorme wespen hun entree in onze slaapkamer te doen. Ze wilden wel graag naar buiten gelukkig, dus ook dat ging weer voorbij. In die tijd werden er ook honderden lieveheersbeestjes wakker in, achter, op en tussen de raamkozijnen. De helft ging ter plekke dood, de andere helft wist uiteindelijk buiten te komen.

Achter de betimmering van Frans en Sjoukje’s verdieping bleek ooit een aantal houtwormen het enorm naar hun zin te hebben gehad, gelukkig in een aantal smalle latjes. Met de latjes verdween ook het probleem. Omdat ook bij ons de dakbalken afgetimmerd waren heeft Gerbrant, ter controle, wat betimmering uit het logeerkamertje verwijderd. En tja, die kever die al een tijdje rondjes in de plafondlamp liep en die ene met die hele lange voelsprieten op de hor, bleken toch echt boktorren; in een vorig leven verantwoordelijk voor de vraat aan een dakkapelbalk. De ene verdween in het doucheputje, de ander heb ik naar buiten gebonjourd. Nu maar duimen dat ze geen eitjes gelegd hebben.

Toen we van die schrik bekomen waren begonnen de rozenkevers uit te vliegen; vanuit het gras rechtstreeks naar de bloemenborders. En de fruitbomen. En de berk. De rozen waren inmiddels al opgegeten door mieren. Niet omdat er luizen zaten maar echt omdat ze trek hadden in zoetgeurend rozenblad.

De rozenkevertjes zijn nu zo goed als weg maar werden al snel opgevolgd door kleine groene glanzende kevertjes met evenveel honger.

En om het beeld volledig te maken:

- Gisteren ontdekte Gerbrant een kolonie eikenprocessierupsen

- Sjoukje wat later nog een tweede.

- de poezen zijn allebei al thuisgekomen met teken. Dikke!!!

- er zaten zeker 30 grote zwarte torren onder een houten kistje

- en onder de gieter

- gezellig samen met minstens zoveel pissebedden

- die overigens overál onder zitten

- op elke vierkante meter zit minimaal 1 mierennest

- dan er zijn natuurlijk ook nog gewone muggen.

en kuddes oorwurmen tussen de tuinstoelstoelkussens

Het is een onafgebroken parade van allerlei “plagen” die we nog nooit eerder op zo'n schaal en in zo’n rap tempo meegemaakt hebben. Ze komen en gaan ook weer, de planten herstellen zich en ook wij herstellen van onze schrik en verbazing.

Gelukkig vliegen er ook mooie insecten rond nu. Vlinders! Van die mooie sierlijke koolwitjes, boven de moestuin…….o

wacht……..

64 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven

GTST

Ons bosje

Maart

bottom of page